pondělí 2. září 2013

Mistborn série - Brandon Sanderson

Moje hodnocení série jako celku: 5/5

Komplexní a promyšlenej příběh, kterej se zatvrzele odmítá chovat tak, jak se od něho očekává, a kterej popírá standardní průběh začátek-konec. Originální, svěží a napínavý a tajemný až do samotnýho konce.

#1 - Mistborn: The Final Empire - 4.5/5
#2 - The Well of Ascension - 3.5/5
#3 - The Hero of Ages - 4.5/5

Je to teprve pár tejdnů, co jsem se poprvý seznámila se Sandersonem a jeho tvorbou. Jeho první díl série Rithmatist mě naprosto nadchl svou originalitou a zpracováním a přiměl mě rychle zapátrat po jeho dalších knihách. Vybrala jsem si tuhle trilogii nejen kvůli hodnocení na GR, ale hlavně proto, že je už ukončená a nehrozilo teda nebezpečí, že bych po dočtení bouchala hlavou o zeď, co jsem to zase provedla - začít číst nedodělaný věci? A po dočtení... jsem prostě nadšená a Sanderson se právě zařadil mezi moje nejoblíbenější autory.

Hned na začátku jsem zmínila originalitu. Na jednu stranu je to pravda - něco tak originálního a promyšlenýho jsem už dlouho nečetla, pokud vůbec. Ale na druhou stranu to po přečtení prvního dílu nepochopíte. Ba naopak. Možná si budete říkat, že děj je tady jedno velký klišé. A budete mít pravdu. A přitom se budete šeredně mýlit.
Plots behind plots, plans beyond plans. 
There was always another secret.
Hrdina selhal. Už tisíc let padá z nebe popel, rostliny jsou hnědý a květiny jsou jen vzdálenou legendou považovanou za báchorku pro děti. Přes den je rudý slunce zahalený popelem, v noci nejsou vidět hvězdy kvůli všudypřítomný mlze. Už tisíc let je u moci Lord Vládce, kterej kdysi zachránil svět před Bezedností, která hrozila, že zničí celej svět, a stal se bohem. Svým pár následovníkům dal schopnost Allomancie, která jim umožňovala pomocí různých kovů získat schopnosti jako třeba nadlidskou sílu, ovládat emoce jiných nebo i vidět kousek do budoucnosti. Udělal z nich šlechtu a dal jim všelijaký privilegia. Z ostatních udělal otroky, kteří byli po staletí utlačovaní svou šlechtou a nepovažovaní za víc než zvířata. Přesto se občas stalo, že šlechtic zplodil levobočka s otrokyní, ale tyhle děti byly pronásledovaný a vražděný Inkvizitorama Lorda Vládce.

A v tomhle prostředí se plánuje povstání otroků s úmyslem svrhnout krutovládu Lorda Vládce a dát obyčejným lidem naději a práva. S úmyslem vrátit zpátky žlutý slunce, zelenou trávu a květiny. Vrátit svět do stavu z legend, jak byl před příchodem Lorda Vládce.

Svět sám o sobě je originální - hrdina aby selhal? Kde jste to kdy slyšeli? Magie v podobě allomancie, feruchemie nebo hemalurgie je extrémně promyšlená, komplikovaná a řídí se svou vnitřní logikou. Stejně tak komplikovaný vztahy mezi Inkvizicí, Ministerstvem, šlechtou a otrokama jsou dost zajímavý. Nebo tři zcela nový "rasy", se kterýma jsem se nikdy dřív nikde nesetkala.
I am, unfortunately, the Hero of Ages.
Zato příběh je v podstatě slátanina všeho, co už tu bylo - sirotek z ulice zjistí, že má zvláštní schopnosti a že je jeho osudem zachránit svět před zlým tyranem. A i přestože se o svých schopnostech teprve dozvěděl, během krátký doby se je naučí ovládat líp než kdokoliv před ním. Umm... jen tak z patra - Hvězdný války?

Schválně to takhle shazuju, protože ve skutečnosti to není ani trochu takhle jednoduchý. Za první - i když během prvního dílu nemůžete pochopit rozsáhlost a hloubku celýho příběhu, a tím pádem si nevyhnutelně budete myslet, že čtete jedno velký klišé, samotný zpracování i z toho obyčejnýho "klišé" dokázalo udělat vzrušující a napínavý čtení. Je tu spousta naprosto nečekaných zvratů. A když říkám naprosto, myslím tím opravdu naprosto. Za druhý - první díl je jen malá ochutnávka a s každou další knihou se dozvídáme víc a víc a uvědomujeme si, že jsme do tý doby všechno chápali špatně. A když říkám všechno, myslím tím opravdu všechno. Až do samotnýho konce třetího dílu nebudete mít všechny díly skládačky. Ale pak všechno do sebe tak krásně zapadne, všechno, co bylo předtím, najednou dostane smysl. Všechny otázky, který jste mohli mít, budou zodpovězený. A tuhle trilogii to posune ze skvělý na geniální.

Aby toho nebylo málo, na začátku každý kapitoly je krátkej text. V prvním díle jsou to zápisky Hrdiny a o událostech, který vedly k jeho selhání. V druhým díle jsou to zápisky toho, kdo objevil Hrdinu, a co ho vedlo k jeho přesvědčení, že je skutečně ten vyvolenej. A v třetím... to nebudu prozrazovat, ale na konci na vás bude čekat překvapení.

Bylo to jako kdybych četla dva příběhy zároveň - ten současnej a zároveň ten, kterej se odehrál před naším začátkem a kterej objasňuje, jak se dostal k moci Lord Vládce. Strašně se mi to líbilo a těšila jsem se na každou další kapitolu, abych se dozvěděla střípek dalších informací.

Ale abych jenom nechválila, tak musím říct, že každá kniha měla svoje slabší místa. Chvilkama se to trochu vleklo a přišlo mi, že Sanderson zbytečně opakuje některý věci. Nekonečný bály, tréninky nebo neustálý pochyby o sobě nebo o ostatních... Všechny ty části byly důležitý, ale klidně bych se spokojila s detailním popisem jednoho bálu/tréninku a vnitřní pochyby a nejistoty si klidně prožívejte, ale nenatahujte to přes celou knihu! Dalo by se to zkrátit (každá kniha má 500+ stran), aniž by se příběh o něco ochudil.

Stejně tak jsem si všimla, že má Sanderson zlozvyk opakovat v dalších dílech to, co se stalo v předchozích. Takže začátky knih jsou zaplavený únavným popisem toho, jak který kovy fungujou (jako kdybysme to mohli po všech těch akčních scénách zapomenout), nebo vysvětlováním, proč se děje to, co se děje (protože předtím udělali to a to). Pokud si někdo udělal dlouhou pauzu mezi jednotlivýma dílama a zapomněl, co se stalo předtím, tak to určitě ocení. Pokud to ale někdo čte v kuse, tak ho to bude asi iritovat stejně jako mě.

Ale to jsou jen malý drobnosti týkající se psaní, ne obsahu. Nic to nemění na tom, že tahle série je naprosto úchvatná, čtivá a geniální. Rozhodně by neměla chybět na seznamu těm, kteří mají rádi fantasy. Budete tu svědky zrození boha. Ne jednou. Ne dvakrát. Dokonce ani ne třikrát. Každý z nich je nečekaný a rozhodně stojí za to. Obzvlášť to poslední mě rozbrečelo nadšením (divná kombinace, ale stalo se). Všem sérii vřele doporučuju - je tu akce, je tu vtip, i trocha tý romance. Ale hlavně jsou tu legendy, proroctví a tajemno. Zcela originální metalurgický schopnosti, rasy a nečekaný zápletky. Pokud si netroufáte na angličtinu, celá série vyšla i v češtině.


Žádné komentáře:

Okomentovat